Jak chronić żywność przed insektami
Ochrona przed szkodnikami to obowiązkowe działania każdego posiadacza firmy albo zakładu przetwórczego, w którym powstaje żywność. Liczne kontrole, które powodują nakładanie wysokich kar a wręcz zamknięcie zakładu sprawiają, że przedsiębiorcy często decydują się na nieprosty monitoring pest control. Polega on na tym, że szkodniki, które ukazały się na terenie zakładu najpierw są zwalczane przy użyciu bezpiecznych dla żywności środków a potem przez cały czas śledzi się, czy nie zagnieździły się na nowo.
Nierzadko szkodniki w firmie nie oznaczają, że jest w niej brudno i nie przestrzega się zasad higieny. Może zdarzyć się tak, że przez niedomknięte drzwi magazynu przedostają się do niego szczury albo myszy albo mniejsze szkodniki – robaki. Zarówno jedne, jak i drugie można dość szybko zneutralizować, niemniej jednak lepiej nie działać własną pracą. Pest control powinien być zlecony przedsiębiorstwu, które dysponuje odpowiednimi narzędziami a także środkami chemicznymi, które można stosować tam, gdzie produkowana jest żywność. Technologia umożliwia dziś nie tylko szybko pozbyć się szkodników, ale też pozwala monitorowanie zagrożeń na bieżąco i podejmowanie działań zaradczych zanim jeszcze problem się rozwinie. Najczęściej w zakładzie wydzieleni są pracownicy, którzy odpowiadają za to, aby zachowane były zasady bezpieczeństwa. W magazynach chodzi chociażby o to, ażeby sprawdzać, czy sypka żywność nie wysypała się z opakowań, czy opakowania nie zostały przedziurawione przez myszy.
Zobacz: ochrona przed szkodnikami.
Category: Inne