Sposób przechowania żywności

Mrożenie żywności jest jedną z najstarszych metod jej konserwowania. Kiedyś żywność zamrażała się w sposób naturalny, podczas zimy. Dzisiaj dysponujemy już urządzeniami, które pomagają nam w zamrażaniu.

Zamrażarki zwykle rozpoznajemy w wersjach domowych wykorzystanych na własny pożytek, niemniej jednak te urządzenia są też dostępne w wersjach fachowych wykorzystanych do gastronomii i do rozmaite zakładów przetwórczych. Wielkie mroźnie mają ogromne pojemności, zatem są w stanie jednorazowo zamrozić faktycznie duże ilości produktów. Sposób ich działania w każdym przypadku jest bardzo podobny i polega na tym, że specjalny agregat generuje niską temperaturę, która w pełni zamraża produkty dosłownie do temperatury minus 20 kilku stopni. Szybka forma zamrażania jest wyjątkowo skuteczna i głównie bezpieczna dla towarów spożywczych. Nie psują się one przez to, że całkowicie zahamowany zostaje proces namnażania się bakterii znajdujących się w produktach żywnościowych. Co prawda bakterie nie zostają całkowicie wyeliminowane, ale nie mogą się dalej mnożyć i przez to produkt zwyczajnie się nie psuje. Profesjonalne zamrażarki są jednakże drogie, więc wyposażenie się w takie urządzenie do gastronomii wiąże się z dość wysoką ceną. Pomimo wszystko w bardzo wielu przypadkach po prostu te koszty należy ponieść, bo są konieczne do prowadzenia działalności. Profesjonalne mroźnie znajdują przeznaczenie głównie w firmach zajmujących się produkcją mrożonek. W każdym przypadku taka mroźnia będzie miała przeznaczenie również w lokalu gastronomicznym, w którym przygotowuje się potrawy.

Warto zobaczyć: http://chlodniemroznie.pl

Category: Inne

-

Dodaj komentarz